Oude slagerij basis voor kunstproject in de Muntel

Kunstenaar ontsluit geschiedenis op eigentijdse wijze

In de wijk de Muntel in ’s-Hertogenbosch gaat op  zaterdag 9 juni  een kunstproject van start dat het heden en verleden met elkaar verbindt: ‘Eigen Bezit: een tijdsbeeld 1926 - 2007’ . Kunstenares Monique Broekman opent dan slagerij Het Pelske. Broekman legt, als initiator van het project, in de slagerij een basis voor een tijdsdocument over 67 huisjes van woningbouwvereniging Eigen Bezit. Deze huisjes werden in 1926 gebouwd en worden in november gesloopt.

Broekman hoorde dat de huizen gesloopt zouden gaan worden en nam contact op met de eigenaar van de huisjes, de coöperatieve bouwvereniging Eigen Bezit. Zij wilde de geschiedenis van de huisjes en hun bewoners graag vastleggen en ontsluiten. Eigen Bezit ging akkoord met dit vernieuwende project over de cultuurhistorie van ’s-Hertogenbosch.

Broekman nodigt in de maanden juni, juli en augustus bewoners van de Muntel uit om hun verhaal te komen vertellen. Dat kan natuurlijk in de slagerij aan het Gheert van Calcarplein en de Pelssingel, maar ook op www.slagerijhetpelske.nl. Deze persoonlijke ervaringen zet zij dan af tegen het wereldbeeld uit 1926, waarin personen als Marlene Dietrich, Ben Hur en Isabella Duncan een rol speelden. Broekman wil grootse personen en gebeurtenissen afzetten tegen het kleinschalige van het leven in de Muntel. Ook zal er een duidelijk contrast ontstaan tussen het huidige leven in de wijk en het leven van vroeger. Broekman probeert de wijk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

Het groeiend tijdsbeeld in de slagerij gaat als inspiratiebron dienen voor tien andere kunstenaars. Woningbouwvereniging Eigen Bezit stelt in september vijf huizen beschikbaar die als atelier en expositieruimte worden gebruikt om eigentijdse kunstwerken in te creëren. De kunstenaars gebruiken uiteenlopende materialen en stijlen. Voor al hun creaties gebruiken zij de verzamelde informatie in slagerij Het Pelske als uitgangspunt. Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch organiseert in oktober rondleidingen door de buurt, in de slagerij en de vijf huisjes.

Al eerder deed Broekman schilderprojecten met asielzoekers en politici. Ook heeft Broekman een project op haar naam, waarbij zij verschillende - bekende en onbekende - Bosschenaren in schilderijen van Jeroen Bosch en zijn tijdgenoten heeft geplaatst. In de Abdij van Berne vond een project plaats met kunstwerken van twee lagen op plexiglas; één laag was een gravure van een bijbelillustratie, de andere laag was een schildering gemaakt door Broekman.